donderdag 12 september 2013

De allereerste keer ...

Gisteren was het de eerste echte les. Op de menu stond een bladerdeegtaart. En zoals ik al vermeldde, had ik gekozen voor mijn lievelingstaart, Frangipanetaart.

Omdat ik niet wist wat ik moest verwachten, vond ik het best allemaal wel spannend.

We startten met het maken van bladerdeeg. Ik begon eraan met enige twijfel, omdat het allemaal zo nieuw was en hoopte dat ik alles goed deed. Maar alles ging goed, het bladerdeeg werd goedgekeurd en mijn hart maakte een sprongetje van geluk. Ik had even een moment waar ik heel trots was op mezelf.
 
Na het bladerdeeg, maakten we de vulling. Dit ging ook heel vlot. Nu was het tijd om onze vorm in te boteren en te bekleden met het bladerdeeg. Het bladerdeeg werd uitgerold tot een quasi ronde vorm (of iets dat er op leek) en werd in de vorm gelegd.
 
De vulling ging in de taartvorm en een deel van de bladerdeeg werd gebruikt voor de afwerking, dit konden streepjes zijn of een heus rooster (zoals bij de traditionele frangipanetaart). En voila, het was klaar om te gaan bakken.
 
Terwijl de oven zijn werk deed om onze taarten lekker te bakken, werd er al opgeruimd door ons en werd alles voor de afwerking klaargemaakt. En natuurlijk werd er veel gelachen. Onze groep gaat al mee van in het begin van de module (zo'n 2 jaar geleden), ondertussen zijn er ook al nieuwe gezichten bij. Maar de sfeer is echt heel leuk.
 
En ping.. Ze zijn klaar. Nee hoor er was geen belletje om te zeggen dat ze klaar waren. De taarten werden nauwlettend in het oog gehouden door de leerkracht. Eén voor één werden ze eruitgehaald en bekeken of ze goed waren of nog enkele minuutjes in de warme oven mochten vertoeven. Degene die klaar waren werden verder afgewerkt. En zo eindigde de avond met 14 frangipanetaarten, 2 chocoladetaarten en een aantal carré-confituurkes.
 
Natuurlijk wordt er niets weggegooid en zo werden er van de overschot bladerdeeg en frangipanevulling nog enkele koffiekoekjes gemaakt.
 
Hieronder enkele foto's van gisterenavond.
 
En wie zin heeft om meer lekkers te bewonderen, mag steeds een kijkje nemen op de blog van onze leerkracht, maar pas op, bekijken op eigen risico. Ik sta niet in voor de watervallen die in uw mond zullen ontstaan bij het zien van al dat lekkers.
 
Volgende week zijn het cakebeslagen, maar welke ik ga maken, daar ben ik nog niet uit. Er is gewoon zoveel keuze. Wat het wordt, zullen jullie volgende week wel merken...


Met 17 personen en maar 4 weegschalen, is het soms wachten...

De taart voor ze in de oven gaat...

De taarten werden ijverig afgewerkt...

Mijn eerste taart (ohh, ik ben zo trots op mezelf)... En ja, ze was heeeeeel lekker...

Een chocoladetaart
Frangipanetaart met het typische rooster ...




 

zaterdag 7 september 2013

En we zijn van start ...

Dus woensdag was het de eerste les van een nieuwe module in de cursus Hulpkok, namelijk Nagerechten. Deze eerste les is meestal gewoon een infosessie om elkaar en de cursus wat te leren kennen. Maar we kregen woensdag meer dan we verwachten. In plaats van enkel elkaar te leren kennen, mochten wij ook een eerste deel theorie tot ons nemen. Over boter, bloem, chocolade, en nog veel meer. Allemaal dingen waar ge honger van kreeg. En honger had ik, ik had me er niet op voorzien dat de les tot half 10 ging duren (had gehoopt op half 8), dus het water stond me bijna in de mond.

Er kwam nog meer water in mijn mond toen ik zag wat we volgende week gingen maken. We maken eerst bladerdeeg en nadien mogen wij onze eerste taart maken, 18 verschillende taarten kunnen we kiezen, waaronder: frangipanetaart, confituurtaart, kriekentaart, kokosgebak, chocoladetaart, marsepeintaart en nog veel meer. Mijn keuze was snel gemaakt, ik maak mijn lievelingstaart, Frangipanetaart. Ohh, wat ben ik benieuwd...

Volgende week volgen foto en uitleg.

zondag 1 september 2013

3..2..1.. Start...

Het nieuwe schooljaar gaat van start en dan is er iets in mij dat een klein vreugdesprongetje maakt. Niet omdat ik kinderen heb die eindelijk terug naar school mogen en al zeker niet voor het verkeer dat zal toenemen op weg naar het werk, maar gewoon omdat er dan terug routine in het leven zit. En wie me kent, weet dat ik daar wel van hou. Ik hou van structuur en planning, en daarom is die grote vakantie altijd zo'n klein beetje 'afzien' voor de planner in me.

Als werkende mens, zonder kinderen maakt het vaak niet uit of het nu vakantie of school is, maar voor werkende mensen die ook avondschool volgen, start het schooljaar dus ook vanaf komende week.

Zo is Mr Daydream naar school op maandag, dinsdag, donderdag (een keer per maand) en vrijdag. En ik volg avondschool Hulpkok, module Nagerechten op woensdag. Normaal had ik op donderdag een hobbyavond bij mijn zus, die nu verlegd wordt naar dinsdag, zodat Mr Daydream en mezelf toch een avondje samen kunnen zijn.

Dus kan ik terug volop beginnen plannen en hoop ik wat frequenter een berichtje te kunnen posten.

Ik wens bij deze iedereen (met of zonder kinderen) een fijn schooljaar toe!