zondag 22 maart 2015

De truc met het ei...

Ik vertelde vorig jaar al dat mijn kippen eind mei gezelschap kregen van een haan en enkele andere kippen. De haan deed wat hij moest doen en op 21 juli liepen er 3 kleine donsige kuikentjes rond, twee zwarte en een geel. De kuikentjes en hun moeder (Bertha) werden apart gezet zodat de kuikentjes meer overlevingskansen zouden hebben. In de bestaande ren werd een extra hok geplaatst, zodat de kippen toch nog bij elkaar zaten en de haan ook met zijn nageslacht kon kennis maken.
 
Een 2tal maanden moesten ze hier blijven zitten, dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want die kuikentjes graven graag. Zo moesten we enkele keren achter de kuikentjes lopen om ze te vangen en terug te plaatsen. Toen we ze vrijlieten, was het wennen voor de andere kippen. Ook RenĂ© (de haan) moest hieraan wennen. Hij begon zich vreemd te gedragen, niet meer zo vrolijk en heel stil. Een week later is hij jammer genoeg overleden. Hij was blijkbaar ziek. Hij werd net naast het kippenhok begraven.
 
De weken gingen voorbij, de kuikentjes ontsnapten nog regelmatig, maar gingen zelfstandig terug naar binnen. Tot het moment dat ze te groot werden en dus niet meer door de draad konden ontsnappen. Het gele kuiken kreeg steeds meer pluimpjes en al snel was duidelijk dat dit niet een gewone kip zou worden. Tot op z'n pootjes had hij pluimpjes. Mr Daydream doopte hem daarom Fluffy. De andere twee kregen meer spikkels op hun pluimpjes (dat hadden ze van hun vader). Maar zij hadden nog geen naam gekregen.
 
 
Naarmate ze ouder werden, was het duidelijk dat de grijze/zwarte kuikens een haan en een hen waren. En zo ging het naamgeven makkelijker. Zo kregen ze de namen Tuur en Theresa.
 
Zo is nageslacht ook weer verzekerd. Tuur lijkt heel goed op zijn vader en heeft zichzelf baas gemaakt van het hok. Zo doet hij al aardig zijn best om te kraaien, waarbij hij op het hoogstmogelijke punt gaat staan en dan zijn keel openzet. Fluffy (blijkbaar ook een haan) gunt zijn broer de heerschappij.
 
Maar nu was er wel nog een probleem, de kippen hadden geen eieren meer gelegd sinds het uitkomen van de eieren. Wat dus al enkele maanden geleden is. Maar vorige week kreeg ik een idee, als ik nu eens een ei in hun hok leg, misschien helpt dat.
 
En zo geschiede, ik legde een ei (dat ik had gemarkeerd met een x) in het hok enja, de volgende dag lag er een ei naast. Ik blij natuurlijk. Nu heb ik terug een eitje per dag. Natuurlijk is dat niet veel van 5 hennen, maarja, wat doe je anders met zoveel eieren.
 
(Ik bezorg jullie nog wel eens een foto van mijn kippen)
 

1 opmerking: